15.04.2024Mgr. Bořková Sylva Přečteno: 147x

Ukliďme Česko

Dne 12.4. jsme se i my, s naší třídou 5. A, zapojili do společné, celorepublikové, akce „Ukliďme Česko“.

Nejprve jsme zhlédli skvěle připravenou prezentaci o tom, jaká je doba rozkladu odpadků v přírodě a o tom, jak moc ubližujeme přírodě kolem nás, ale i zvířatům, které naše odpadky snědí nebo se do nich, jako do pasti, zaklíní a následně i zemřou. Děti tato prezentace vedla k uvědomění si, jak velmi naše „pouhé“ vyhození plechovky od Coly do přírody může ublížit zvířecímu mláděti. Děti nechtěly věřit, co všechno způsobuje naše lidská lenost a bezohlednost.  Poté jsme si každý ve třídě vzal pracovní rukavice, igelitové pytle na odpadky a vyrazili jsme na dvě hodiny směr zámecký park.

Během cesty některé děti říkaly, že se jim do uklízení nechce, co budou dvě hodiny v parku dělat. Ale nakonec děti uklízení tak nadchlo, že ještě prosily, abychom si uklízení prodloužily a do školy se vůbec nevracely. Některé děti si z uklízení udělaly přímo policejní bojovku a když třeba našly části roztrhaných fotografií, tak přemýšlely, jaký příběh se za kousky fotek ukrývá (kdo to fotil a proč, kdo byl na fotce atd.). Též bylo skvělé vidět, jak si děti spontánně utvořily uklízecí skupinky a předháněly se, kdo najde ten nejlepší nebo největší kousek. Nakonec jsme všechny odpadky vysypali na hromadu, abychom všichni mohli vidět jak moc náš park - naši přírodu zatěžujeme a kolik toho během necelých dvou vyučovacích hodin je možné najít….

Všichni jsme si to náramně užili a vědomí toho, že jsme alespoň trošku přírodě ulevili, nás těší. Určitě se příště opět moc rádi zapojíme do této společné akce a zároveň si rozmyslíme, zda vyhodíme odpad do přírody  nebo do odpadkového koše.

Mgr. Bořková Sylva