V září jsme si v chemii upevňovali učivo z loňského roku, a tím byla kapitola o hydroxidech a kyselinách.
V měsíci říjnu se deváťáci v hodinách věnovali tématu, které propojuje předchozí dvě kapitoly, a tím je neutralizace a stupnice pH. Žáci zjistili, že se s neutralizací potkáme v běžném životě. Například vosí bodnutí je zásadité, neutralizujeme jej proto kyselinou citronovou, kyselým ovocem nebo octem. Pro porovnání míry kyselosti nebo zásaditosti roztoků využili žáci domácí prostředí. Připravili si roztoky (Coca-cola, ocet, citronka, mýdlo) a výluh z červeného zelí, který posloužil jako přírodní indikátor, tedy jako ukazatel zabarvení. Všem se domácí pokusy vyvedly.
Nadějní chemici a Mgr. Kateřina Březinová
Poslední ČLÁNKY ZŠ
» | Informace pro rodiče budoucích prvňáčků 20.06.2025 |
» | 5. A Čteme prvňáčkům 20.06.2025 |
» | Když děti tančily Floss a rodiče jen zírali 20.06.2025 |
» | Žákovský parlament a školní rok 2024/25 20.06.2025 |
» | Výlet prvňáčků do Žlebů 20.06.2025 |
» | PBIS slavnost 17.06.2025 |
» | Přípravná třída – škola v přírodě 17.06.2025 |
» | Výlet na zámek Nové Hrady 17.06.2025 |
» | Školní veletrh firmiček 17.06.2025 |
» | Dobrodružství na Seči 16.06.2025 |