12.11.2020Mgr. Zuzana KovačičováPřečteno: 799x

Online výuka v 1. třídě

Ještě v září jsme si neuměli představit, že by zavřeli první třídy a prvňáci by skončili  u počítačů... Vždyť  jsme se sotva seznámili, umíme teprve  pár  písmenek a poznáme pár čísel!!

Od zavření škol uplynul necelý měsíc a většina prvňáčků čte téměř plynule slabiky, slova a dokonce i věty ze Živé abecedy a hbitě sčítají i odčítají do 5!
Příští týden se chystáme poprvé otevřít Slabikář. Učivo hlavních předmětů  se zvládá přesně podle plánu.
Za vším tímto pokrokem je  mimo jiné obrovská pomoc  rodičů, kteří asistují dětem u monitorů. Téměř všechny děti se pravidelně připojují. Učíme se každý den ve skupinkách po 7 - 10 dětech, za jednu vyučovací lekci stihneme procvičit čtení, vyvodit nové písmenko, posloucháme pohádky, počítáme  peníze v matematice, vymýšlíme  slovní úlohy, hrajeme různé hry a mnoho dalších zajímavých činností - to vše  i díky interaktivním učebnicím z nakladatelství Nová škola, které jsme si letos objednali. Zvláště nová matematika má řadu úžasných možností, jak děti vtáhnout do učení a namotivovat je, někteří žáčči už počítají dokonce  v angličtině. Sami si u počítače podle výkladu manipulují s kolečky, s opravdovými mincemi, používají číselnou osu.  Psaní nových písmenek trénujeme v interaktivní písance a využíváme aplikaci malování pro nácvik nových tvarů. Samozřejmě nechybí říkanky, učení písniček a pohybových her, představujeme  si naživo své domácí mazlíčky, oblíbené hračky a knížky a vyprávíme si  třeba o  rodině.
Po výuce následuje samostatná práce, kdy děti již samy vyplňují pracovní sešity podle výkladu v online hodině, trénují psaní do písanek a čtou ze čtecích listů. Jde to možná pomaleji, ale jde to!!
Na výukové lekce navazují  každodenní  individuální konzultace, kde mají všichni prostor  paní učitelce  ukázat, jaké dělají pokroky.
Rodiče mají jedinečnou šanci být přítomni opravdovému  vyučování, slyší, jak čtou a vyjadřují se  i ostatní děti a vidí i sdílené písanky.
Chtěla bych jim   touto cestou moc poděkovat za trpělivost a popřát jim zdraví a pevné nervy .
Přesto stále platí - ať  je online výuka jakkoliv zábavná, nic prostě nenahradí společné aktivity tváří v tvář. Tak brzy naviděnou!!
Mgr.  Zuzana Kovačičová