11.12.2023Mgr. Picková Monika Přečteno: 216x

Pokus se sněhem

Sněhová nadílka potěšila prvňáky nejen při sáňkování a stavění sněhuláků, ale překvapivě také ve výuce. V hodině prvouky jsme si vyzkoušeli první z řady pokusů, které nám budou sloužit jako názorná ukázka učiva – látky a jejich vlastnosti. Čerstvě napadaného sněhu jsme využili v pokusu, který byl zaměřený na změnu skupenství. Podle pracovního postupu jsme zahájili pokus a sledovali jsme, jak se uvnitř sklenice utvářejí kapky a odkapávají ze spodní strany talíře jako déšť.  

Dále jsme měřili, jak dlouho bude trvat, než se sníh na talířku roztaje a promění se ve vodu.  

Asi nejvíce si však děti lámaly hlavu nad tím, co se ukrývá uvnitř sněhové hroudy. Pouhým okem jsme mohli pozorovat, že jinak křišťálově čistý sníh obsahuje nějakou nečistotu. Děti odhadovaly, že se ve sněhu ukrývá kousek větvičky, kamínek, oříšek nebo list. Na správnou odpověď jsme si museli počkat celou vyučovací hodinu. Nakonec se ukázalo, že do vrstvy sněhu zapadlo semínko.  

Vzhledem k tomu, s jakým zaujetím děti pokus sledovaly, budeme v následujících hodinách prvouky v prozkoumávání zákonitostí přírody pokračovat. Naše bádání vyvrcholí výukovým programem zaměřeným na pokusy s vodou, se kterým nás začátkem února navštíví lektorka z Ekocentra PALETA. 

Mgr. Monika Picková