26.06.2023Mgr. R. HeřmanskáPřečteno: 240x

Školní veletrh Firmiček

… začínáme podnikat 

Žáci devátých ročníků se na konci své povinné školní docházky zapojili do projektu, kterým si ověřili své schopnosti a kompetence v oblasti podnikavosti. Projekt probíhal napříč předměty český jazyk, matematika, občanská výchova a pracovní činnosti, a žáci se učili o podstatě podnikavosti, která zahrnuje tvořivost, kritické myšlení, vytrvalost, schopnost spolupracovat s ostatními, plánování a řízení projektů a mnoho dalšího. 

Ve svých podnikatelských záměrech a vytvořených produktech se žáci prezentovali na prodejním školním veletrhu. Celkem 23 firem splnilo podmínky pro vystavování. Největší zájem byl o podnikání v oblasti gastronomie, ale úspěch měly i firmy vyrábějící ozdobné lžičky, háčkované květiny, mýdla, náramky či vonné svíčky. 

Výtěžek z prodeje produktů mohla třída využít na projekt dle vlastního uvážení a dohody. Je důležité zmínit, že polovina získaných prostředků byla věnována charitativním účelům. 

Součástí projektu bylo také vyhodnocení nejoriginálnějších firem v pěti kategoriích: ekovýrobek (Homebrancelets – výroba vázaných náramků, Pecka – pěstování avokáda z pecky), užitečný výrobek (MSpoonfy – ozdobné lžičky), nejoblíbenější výrobek u veřejnosti (Veluni tea – osvěžující nápoje) a školáků a učitelů (Sweet Plushie -  výroba plyšáčků, kteří perfektně umí čistit sklo na mobilu) a nejlepší PR (Nikave – náramky, Staročeská mýdla).  

Díky této aktivitě žáci nejen rozvíjeli své podnikavé dovednosti, ale také přispěli k charitě a získali ocenění za svou kreativitu a úspěch ve vybraných kategoriích. 

Hana Dostálová