13.06.2023Mgr. Picková Monika Přečteno: 200x

Týden čtení dětem v 5.A

Týden čtení dětem se stal v naší škole již tradiční akcí. Svůj stabilní termín má vždy první týden v červnu a nejinak tomu bylo i v závěru tohoto školního roku.  

Celý projekt jsme zahájili návštěvou místní knihovny, kde na žáky čekal program, při kterém pracovali s encyklopediemi. Během celého týdne následovalo mnoho aktivit, které rozvíjely čtenářskou gramotnost. Žáci si užili dílnu čtení i tvůrčí psaní. S textem ,,Víly” pracovali metodou čtení s předvídáním. Atraktivní byla také tvorba rozhovoru s třídní učitelkou, ve kterém mohli žáci položit otázky, na které ani po pěti společně strávených letech neznali odpověď. Na konci pátého ročníku si zkušení čtenáři troufli i na náročnější text z knihy ,,Straka v říši entropie”. Kromě prózy žáci pracovali také s poezií. Pokusili se vytvořit své vlastní limeriky - básně o pěti verších, které mají za cíl čtenáře pobavit a rozesmát.  

Vrcholem tohoto týdne se stalo Letní muzicírování, při kterém přišly na řadu zhudebněné texty. V pestrém programu si každý našel svoji oblíbenou píseň - od lidových melodií až po texty oblíbeného zpěváka Pokáče. O hudební doprovod se postaral pan Pavel Šálek - dědeček žáků z naší třídy, kterému tímto děkujeme za účast na této akci a vytvoření skvělé atmosféry.  

Věřím, že radost ze čtení neopustí žáky ani na druhém stupni. 

Mgr. Monika Picková